Om sertifiseringen
Rekruttering av mangfold handler i stor grad om å tilby fleksible løsninger i rekrutteringen og kjenne målgruppen du skal rekruttere fra. Dette handler om alt fra Employer Branding til språkbruk i stillingene og hvilke metoder vi bruker gjennom rekrutteringen. Selve kursopplegget tar sikte på å gjøre bedriften kjent med både hindringer og muligheter for fordomsfri rekruttering, samt å gjøre undersøkelser av rekrutteringsprosessen.
Tidsperspektiv for sertifiseringen avhenger av kundens tilgjengelige tid, og antall stillinger tilgjengelig for å kjøre prosessen på. Vi anbefaler workshopene for 10-20 personer på totalt 7 timer. Utover dette er det HR / Rekruttering som vil bruke 5-8 timer på gjennomgang og evaluering underveis. InClue og samarbeidspartnere står for resten av sertifiseringen og rapporteringen.
Sertifisering anslås å kunne gjennomføres på 2-5 måneder, avhengig av tilgjengelige stillinger.
Hvert fjerde år kjøres det full sertifisering, men for å opprettholde status som sertifisert i de andre årene vil vi gjennomføre steget «Hemmelig søker» for å følge opp prosessen.
Å bli sertifisert har en rekke fordeler;
- Employer Branding
Når GenZ med flere ønsker arbeidsplasser med mangfold og inkludering må næringslivet jobbe aktivt for å skape en arbeidsplass som de ønsker seg til. - Rapporteringskrav
Sertifiseringen er den eneste ordningen som i dag rapporterer på hvordan man kan jobbe målrettet og datadrevet med fordomsfri rekruttering. - Kandidattilfangst
Selskaper som er sertifisert vil markedsføres i flere kanaler som foretrukne bedrifter for talenter i målgruppene.
Sertifiseringen består av 6 steg:
- Kunde-workshop 1; «Hindringene» (ca 3,5 time)*
I denne workshopen tar vi utgangspunkt i hindringene som finnes i dagens rekrutteringsløsninger. Dette kan ligge på samfunnsnivå, bedriftsnivå og individnivå. Formidlere vil dele historier fra arbeidslivet basert på forskning og målgruppens egne opplevelser og man vil bli utfordret på egne fordommer. - Kunde-workshop 2; «Mulighetene» (ca 3,5 time)*
I denne workshopen tar vi med oss det vi har lært i workshop 1, samt innsikt fra egen bedrift og rutiner. Vi ser da på hvordan vi kan drive en inkluderende rekrutteringsprosess fra start til slutt gjennom pedagogiske virkemidler, interaktive kurs-metoder og oppgaver. Målet er etter denne workshopen at du skal kunne kjenne igjen ekskluderende rekrutteringselementer i rekrutteringen, og sette inn tiltak for å gjøre dem mer fordomsfrie. - Gjennomgang av kundens rekrutteringsprosess (ca 2 timer)
HR / Rekrutteringsteamet i selskapet presenterer og oversender strategi for rekruttering og annen relevant informasjon for hvordan selskapet jobber med rekruttering. InClue vil basert på funn i workshop og gjennom søkeprosessen komme med innspill til inkluderende rekrutteringsmuligheter til denne planen i ettertid. - Hemmelige søkere;
Etter avtale med kunde gjennomfører vi fiktive, men reelle søknader på flere tilfeldige utvalgte prosesser med kandidater i vår målgruppe. Her ser vi bade på tekniske løsninger og elementer I rekrutteringen opp mot vedtatt rekrutteringsprosess og elementene I fordomsfri rekruttering.
For å sikre tilfeldig utvalg vil det være et stort nok antall utlyste stillinger før vi fullfører dette leddet i sertifiseringen. Kunde vil i etterkant få vite hvilke stillinger som ble søkt på og hva vi fant. I dette leddet av prosessen vil vi også gi innspill på den tekniske løsningen for rekruttering, for å se om den er tilgjengelig for de fleste søkere, eller etablert tilfredsstillende alternative rekrutteringsløp. - Rapport
Etter gjennomføring av hemmelige søkere vil det utarbeides en fordomsfri rekruttterings-rapport som vil gi konkrete innspill på tekniske løsninger, innspill på funn opp mot vedtatt strategi og innspill på hvor vi kan få mer mangfold inn i prosessen. Rapporten presenteres for bestiller senest 1 måned etter siste hemmelige søker. - Godkjenning
Etter gjennomgang av rapporten sammen med kunde vil vi anbefale eventuelle forbedringspunkter, og evaluere prosessen. Kunden vil så bli sertifisert i fordomsfri rekruttering.
Sertifiseringen kan brukes på egne hjemmesider, i anbud eller i dialog med andre og kunden vil profileres på denne nettsiden som sertifisert for det enkelte år.
Verktøykassen
Etter workshopene vil bedriften få tilgang til verktøykasse for inkluderende rekruttering. Denne er utarbeidet sammen med samarbeidspartnerne og tar for seg alternative rekrutteringselementer dersom et talent ber om tilpasning i prosessen.
Samtidig vil det være mulig å synliggjøre hvilke prosesser dere kan velge om dere ser etter en spesiell tilleggskompetanse som målgruppen har. Verktøykassen utvikles fortløpende når nye grupper slutter seg til som samarbeidspartner.
Sertifiserte kunder vil alltid ha tilgang til oppdatert versjon.
Q and A
Må alle rutiner og systemer være tilgjengelig for alle for å bli sertifisert?
Nei, men med mål om å komme dit, eller legge opp til alternative løp for ekskluderte grupper som er tydelig kommunisert. Det er ikke meningen at man skal gjøre kostnadskrevende utskiftninger av system og løsninger, men neste gang man skal bytte bør tilpasninger diskuteres med potensielle leverandører for å bli bedre.
Er det jeg eller bedriften som blir sertifisert?
Dette er en gjennomgang av vedtatte rekrutteringsløsninger og vil være gjeldende som en bedriftssertifisering. På individnivå finnes det allerede noen muligheter for å bli sertifisert som en fordomsfri rekrutterer eller leder, men dette er eneste ordning som ser på bedriften som helhet.
Hvor mye koster det å bli sertifisert?
Prisen er gitt på bakgrunn av størrelse på bedrift, antall rekrutteringer og noen andre parametere. Vi har gjort det slik for å sikre at både små, mellomstore og større bedrifter skal ha muligheten til å bli sertifiserte. Ta gjerne kontakt for å avtale en presentasjon av konsept opp mot din bedrift.
Hvorfor skal vi sertifiseres her når vi allerede har et stort mangfold?
I samtaler med store norske virksomheter får vi tilbakemelding på at de har en god oversikt over flere av diskrimineringsgruppene som kjønn, etnisitet, legning og graviditet, men at inkluderende rekruttering av personer med funksjonsnedsettelse er foreløpig litt uhåndgripelig. InClue er eid av Norges Handikapforbund, og har en ressursgruppe bestående av de største organisasjonene i målgruppen som gir kredibilitet til våre løsninger.